11 Haziran 2014 Çarşamba

PasswordBox (Şifreleriniz Hep Yanınızda) [Yazılım İncelemesi]

 PasswordBox

     Günlük hayatta Facebook, Twitter, Youtube, Instagram gibi sosyal medya hesapları, forum  sitelerine olan üyelikler ve daha bir çok önemli önemsiz hizmetlere giriş için şifre yazıyoruz. Bizi hem şifre hatırlama zorluğu hemde şifre yazma sıkıntısından kurtaracak bir hizmeti tanıtmak istiyorum. PasswordBox.

     PasswordBox'un  en güzel özelliği mobil cihazlarla senkronize olması. Yani masaüstü bilgisayarınızda bir şifre eklemesi yaptığınızda ya da güncellediğinizde aynı şekilde mobil telefonunuz ya da tablet bilgisayarınızda da şifreniz güncelleniyor. Bir nevi bulut sistemi kullanmakta. PasswordBox Windows işletim sistemli ve MAC PC'leri desteklemekte. Ayrıca mobil olarak Ipad, Iphone, Android cihazlarınızla uyumlu versiyonları da mevcut. Tarayıcı desteği olarak İnternet Explorer, Mozilla Firefox ve Google Chrome eklentileri bulunmakta.
     PasswordBox ücretsiz bir şifre yöneticisi olarak sunuluyor fakat şöyle bir kısıtlama var. 25 şifreden fazlasını kaydedemiyorsunuz. Sınırsız şifre kaydedebilmek için iki yöntem var ya parasını ödeyerek satın alacaksınız ya da PasswordBox'u 5 arkadaşınıza (program üzerinden mail göndererek) tavsiye edip bu hizmete ömür boyu sınırsız sahip olacaksınız. Ürünün reklam pazarlaması açısından güzel bir yol izlemişler. Yalnız şöyle bir durum var tavsiye ettiğiniz arkadaşlarınız programı bir defaya mahsus bile olsa kurup oturum açmaları gerekiyor.

     Roboform gibi kullanımı ücretli bir çok şifre yöneticisinin alternatifi olabilecek bir altyapısı var ve gerçekten paralı muadillerinden geri kalmıyor oldukça başarılı.

     Mobil versiyonunu kullanırken sadece tarayıcıdan giriş yapılan şifreler için değil aynı zamanda cihazınızda yüklü programlarda şifre doldurma işlevi de görüyor. Bu özellik için ayarlardan "1- Tap Login"i aktif etmeniz gerekiyor.

     Karmaşık şifreler oluşturmanıza imkan veren şifre oluştur özelliği ve önemli bilgilerinizi, gizliliği yüksek şifrelerinizi saklayabileceğiniz şifreli bir kasa özellikleri de mevcut.

     PasswordBox güvenlik açısından işi gayet sıkı tutuyor. Tüm şifreleriniz bir ana şifre ile korunuyor. Bu ana şifreyi sadece siz biliyorsunuz. Öyle ki bu şifreyi unuttuğunuzda şifre hatırlatma, gizli soru ile şifre sıfırlama gibi bir imkanınız yok. Program yetkilileri bu konuda bizleri uyarmışlar. O yüzden ana şifrenizi unutmamaya gayret gösterin. Bu tip şifre yönetici tarzı programları kullanmaya çekinenler var, bunu gerek çevremden gerekse Google Play Store'daki kullanıcı yorumlarından gözlemleyebiliyorum.

     Çoğu insan şifresini unutmamak adına doğum tarihi, telefon numarası, isim + yaşadığı ilin plaka kodu gibi kolay tahmin edilebilir şifreler kullanıyor. Öyle ki çok çok gizlilik ihtiva eden bankaların internet şubeleri, E-Devlet sistemine giriş gibi önemli yerlerde bile şifrelerimizin güvenliğine dikkat etmiyoruz. Kolay tahmin edilebilir şifre kullanmaktansa karmaşık şifre kullanıp bu şifreleri bir şifre yöneticisi programda saklamak çok daha güvenli.

     PasswordBox'u ilk kez kurup çalıştırdığınızda sizden bir hesap oluşturmanızı isteyecek. E-mail hesabınız ile açacağınız bu hesap ve belirlediğiniz şifre biraz önce de bahsettiğim ana şifreniz olacak. Hesap oluşturmak senkronizasyon özelliğini kullanabilmek için gerekli.

     Son olarak şunu da belirteyim programın Türkçe dil desteği de bulunuyor fakat çeviri pek başarılı değil. Google Translate çevirisini andırmakta.

PasswordBox'un sitesine buradan ulaşabilir, cihazınıza uygun versiyonu indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder