11 Eylül 2013 Çarşamba

Notebook CPU ve GPU Karşılaştırma Sitesi [notebookcheck.net]



     Yeni bir notebook satın almak hem çok keyif verici hem de çok stresli ve meşakkatli bir iştir. Hele ki donanım bilgisi yetersiz olan kullanıcılar ya arkadaş tavsiyesi ile ya da donanımın piyasaya çıkış tarihi ve model numarasına bakarak notebook seçimi yaparlar, bu işten anlayan bir arkadaşınız varsa ne alâ fakat ikinci diğeri yanlış bir yöntemdir. Bir bilgisayarın performansına etki eden en önemli parçaları işlemci ve ekran kartlarıdır. Fiyat & Performans karşılaştırması yaparken ya da ihtiyaçlarınıza en iyi cevap verecek dizüstü bilgisayarı seçerken bu iki parçayı iyi analiz etmek gerekir. Bu makalemizde size en sağlıklı seçimi yapmanıza yardımcı olarak notebookcheck sitesini tanıtacağım.


     Mağazadan ya da internetten birkaç dizüstü bilgisayar beğendiniz ve özelliklerini karşılaştırmaya başladınız diyelim. Örneğin A- marka bilgisayarın işlemcisi "Intel Core i7-620LM" B- marka bilgisayarınki ise "Intel Core i5-4400E" işlemcinin mimarisi, önbellek, çekirdek sayısı, çalışma hızı gibi faktörleri incelemeden i7 olan işlemci i5'den daha iyidir derseniz hata yaparsanız. Çünkü model numarasının yüksek olması ya da piyasaya daha geç çıkması bir donanımı diğerinden daha güçlü yapmaz.

     İşte notebookcheck sitesi bu konuda imdadınıza koşuyor. Güncel işlemci modellerini performans sırasına göre sıralıyor, sizde listeden karşılaştırdığınız işlemci modellerini bulup hangisinin diğerinden daha performanslı olduğunu ve aralarındaki farkı rahatça anlayabiliyorsunuz.

     İşlemcileri hem donanımsal özellikleri hem de benchmark testlerindeki aldığı dereceye göre sıralıyor, böylece en sağlıklı sonuca ulaşabiliyorsunuz.

     Sadece işlemci değil aynı hizmeti GPU için yani ekran kartlarını karşılaştırmak içinde vermekte. Bir dizüstü bilgisayarda ağır grafik programları çalışıyorsanız ya da oyun oynuyorsanız performanslı bir ekran kartına ihtiyacınız var demektir o yüzden yeni bir dizüstü alırken GPU seçimine de dikkat etmek gerekir.

CPU (İşlemci) karşılaştırması için TIKLAYIN
GPU (Ekran Kartı) karşılaştırması için TIKLAYIN

     Sitede karşılaştırma listesinin bulunduğu sayfalar global sayfada olduğu için ingilizce. Sitenin Türkçe hizmet veren notebookcheck-tr.com alan adı da mevcut. Notebooklar hakkında aradığınız herşeyi bulabileceğiniz Türkçe bir kaynak. Ayrıca "Satın Alma Rehberi" isimli sayfasında bir form uygulaması var bu uygulamayı kullanarak alacağınız dizüstünü ne amaçla kullanacağınızı seçiyorsunuz ve site size uygun laptop modelleri konusunda önerilerde bulunuyor. Daha bir çok donanımsal haber ve yenilikleride takip edebileceğiniz bir ortam sunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder