16 Eylül 2013 Pazartesi

Online Strateji Oyunu [ikariam]


     Online oyunlar bir çoğumuzun hayatında dönem dönem bağımlılık haline gelmiştir. Online oyun tutkunları bir çok geceyi uykusuz geçirir ve uyanır uyanmaz ilk iş olarak oyunda anormal bir durum ya da saldırı var mı diye kontrol ederler. :) Her yaş grubundan oyuncunun dahil olduğu, ittifak, klan denilen ortamlara dahil olarak sosyalleşme ortamı sunan online oyunların oynanış mantığı genelde aynı sistem üzerine kurulmuştur. Şimdiki tanıtacağım oyunumuzun adı Ikariam. Konsept olarak antik çağ konseptine sahip bir online strateji oyunu.

     Giriştede bahsettiğim üzere Ikariam'ın oynanış mantığı Ogame ile benzer şekilde. Yinede online oyunlarla ilk kez tanışacaklar için işin mantığını kısaca özetleyelim.


     Bu tip online oyunlarda "Odun", "Taş", "Altın" vs.. gibi madenlere ihtiyaç duyulur. Bu madenleri oyundaki işçileriniz ile üretebildiğiniz gibi rakip oyuncuların depolarını yağmalayarakta elde edebilirsiniz. Fakat unutmayın ki başkalarıda sizin depolarınızı yağmalayıp ürünlerinizi elinizden alabilir. Onun için ne kadar güçlü ordu kurarsanız ve oyunda ne kadar aktif olur sık sık kontrol ederseniz, yağmalanma ihtimalinizde bir o kadar azalır. Ayrıca oyunu tek başınıza oynamak yerine güçlü bir ittifağa dahil olursanız daha da güvende olursunuz. Ne de olsa birlikten kuvvet doğar.

     İkariam'daki ihtiyacımız olan hammaddeler ise "Odun", "Mermer", "Şarap", "Kristal" ve "Sülfür" Bir de ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamak için "Altın"a ihtiyacımız var tabi. Hammaddelerimizin ne işe yaradığına kısaca değinelim.


  • Odun ve Mermer : Bina inşaatları için kullanacağımız ürünler. Ayrıca odun bize asker ve gemi üretiminde de gerekli.
  • Şarap : Şarap ürününü tavernada kullanıyoruz, halkın mutluluk seviyesini yüksek tutup şehrimizin nüfusunu yüksek tutmaya çalışıyoruz çünkü ne kadar fazla nüfus o kadar fazla altın kazancı demek.
  • Kristal : Araştırma binası "Akademi"nin ve "Tapınak binasının seviyesini arttırmak için kristale ihtiyacımız var. Ayrıca kristal dönüştürerek araştırma puanı da üretebiliyoruz. Denizaltı gibi bazı gemileri üretebilmek için yine kristale ihtiyacımız var.
  • Sülfür : Sülfür askeri konularda gerekli olan madenimiz. Sülfür olmadan bir kaç cılız asker dışında hiçbir ordu elemanını ve savaş gemisini üretemeyiz, o yüzden sülfürde olmazsa olmazlarımızdan.

     Madenlerin kısaca ne işe yaradığını kavradık. Oyundaki bina sayısı ise bir hayli fazla tek tek tanıtmaya gerek yok oyun Türkçe olduğu için ne işe yaradıklarını kısa sürede kavrayacaksınız zaten o yüzden kısaca gruplandırarak tanıtacağım.


     "Belediye Binası" ana binamız, seviyesi ne kadar yüksek olursa nüfus kapasitemizde o kadar artıyor. "Taverna" ve "Müze" binaları nüfusu yükseltmemize yarıyor. "Saray" ve "Valilik" binalarınızda her arttırdığınız seviye size ek bir şehir daha kurma imkanı veriyor. "Akademi" araştırmaları yürüttüğümüz bina. "Mucit Atölyesi" ile askerleri ve gemileri geliştiriyoruz tümünü geliştirdikten sonra dilerseniz binayı yıkabilirsiniz boşa yer kaplamasın. "İstihbarat Binası" ile rakip oyuncularla savaşmadan önce düşman şehirlerine casus yollayıp içeriden istihbarat sağlayabiliyorsunuz. "Kışla" binası ile asker üretirken "Donanma Tershanesi" ile savaş gemisi üretebilirsiniz. "Büyükelçilik" binası ittifak işlerini yürüttüğümüz bina. "Ticaret Limanı" ile şehirden şehire ürün nakledebilirsiniz. "Ticaret Merkezi" binasında ise deponuzdaki fazla kaynakları satışa koyabilir ya da komşularınızdan kaynak satın alabilirsiniz.

     Belli başlı binalar kısaca bunlar. Geri kalan binalar genelde kaynak üretimini arttıran veya kaynak ihtiyacını azaltmaya yarayan özelliklere sahip. Dediğim gibi oyun Türkçe olduğu ve detaylı kılavuz yönlendirmelerine sahip olduğu için kolayca adapte olacaksınız.

     Birazda askeri birimlerden bahsetmek istiyorum. Savaşlar kara savaşı ve deniz savaşı olarak ikiye ayrılıyor. Kara ve deniz savaşlarında mantık fark sadece görüntü olarak mevcut yani deniz savaşlarında kara askeri yerine gemi resimleri var diğer herşey birebir aynı. Askeri birimler belirli gruplara ayrılmıştır. Bir mevkinin birden fazla alternatifi var hangi asker hangi mevkiye ait aşağıda gruplandırdım. Savaşlarda oyuncular kendi stratejisine göre savaşa birim yollayıp  üstünlük kurmaya çalışır, savaşları zevkli kılanda zaten oyunun bir çok stratejik hamleye açık olması. Öyle ki güçlü ittifak savaşlarında bir şehirde yapılan savaş günlerce hatta haftalarca sürebiliyor.

Askeri Birimler



  • Hoplit ve Buhar Devi : Bu iki asker tipi savaşlarda ön safta yer alırlar, eğer ön safı boş bırakırsanız Okçu, Tüfekçi gibi uzun menzil askerleriniz ölmeye başlar o yüzden savaşlarda bol miktarda bulundurmak gerekir. Hoplit daha ucuz ve masrafsız bir askerdir fakat Buhar Devi daha fazla kaynak tüketmesine rağmen daha dayanıklıdır.
  • Taş Atıcı, Okçu ve Sülfür-Tüfekçi: Bu üç asker grubu uzun menzil askerleridir. Ön saf askerlerinin gerisinde dururlar ve düşmana hasar verirler yalnız uzun menzil askeri oldukları için cephaneleri sınırlıdır. Cephaneleri tükendiği zaman geri çekip yerlerine yenisini yollamak gerekir. Bu asker grubunda en etkili olanı Sülfür-Tüfekçi'dir.
  • Mızrakçı ve Kılıç Ustası : Kanat askerleridir savaşta köşelerde yer alırlar, Mızrakçı etkisiz bir askerdir aslen Kılıç Ustası üretmek gerekir. Savaşlarda bol miktarda bulundurmak lazım zira tükendiği zaman kanatlar boş kalır ve arka saf askerleriniz ölmeye başlar.
  • Şahmerdan, Mancınık ve Topçu : Sur kırıcı vazifesi gören bu birimlerde oldukça önem arz eder, çünkü bir savaşa sur kırıcı olmadan giderseniz askerleriniz şehre giremez ve rakip oyuncunun askerleri tarafından daha savaşamadan telef edilirler. En etkilileri Topçu'dur. Topçu ve Mancınık sınırlı mermiye sahiptir o yüzden tıpkı uzun menzilli askerler gibi mermileri bittikçe geri çekip yenisini yollamak gerekir. Oyunda bu işleme doldur boşalt diyoruz.
  • Gyrokopter ve Balon-Bombardımancısı : Hava birimi olan birimlerimizdir. Balon-Bombardımancısı'nın görevi sur kırıcıları öldürmektir, Gyrokopter'in görevi ise rakibin Balon-Bombardıman'cılarını öldürmektir. Tüm askerler gibi bu birimlerde savaşta önem arz eder fakat üretmek hem masraflı hem de uzun süre almaktadır o yüzden oyuncular diğer askerler kadar bol miktarda üretemez.
  • Aşçı ve Hekim : Bu birimler savaşlarda ölmezler o yüzden ihtiyacınız kadar ürettiğinizde her savaşta tekrar üretmek zorunda kalmazsınız. Aşçı savaşta askerlerinize moral verir eğer bir savaşa yeterli sayıda aşçı olmadan giderseniz, rakipten ne kadar güçlü olursanız olun bir kaç raunt sonra askerlerinizin morali bittiği için savaştan kaçarlar ve kaybetmiş olursunuz. Hekim ise savaşta askerlerinizin daha dirençli olmasını sağlar, savaşta yeterli hekiminiz yoksa askerleriniz rakip askerlerden daha fazla sayıda ölecektir. O yüzden savaşlara mutlaka yeterli sayıda aşçı ve hekim göndermelisiniz, sayısı ne kadar olmalı derseniz kurduğunuz ordunun büyüklüğüne oranla aşçı ve hekim sayısıda artacaktır, bu orantıyı kendiniz zamanla pratik yaptıkça anlayacaksınız.

Donanma Birimleri


  • Alev Gemisi ve Buharlı Şahmerdan : Bu gemiler tıpkı ön saf askerlerinde olduğu gibi ön safta yer alan gemilerdir. En güçlüleri Buharlı Şahmerdan'dır.
  • Şahmerdan-Gemisi : Kanat mevkisinde savaşan gemimiz, tıpkı kara ordusundaki Mızrakçı ve Kılıç Ustası adlı askerler gibi.
  • Okçu Gemisi, Mancınık Gemisi ve Havantopu Gemisi : Bu gemilerde uzun menzilli gemilerdir. Cephaneleri sınırlı olduğu için savaşlarda belli aralıkla doldur boşalt yapmak gerekir.
  • Denizaltı ve Füze Gemisi : Kara ordusundaki sur yıkıcı birimlere benzer gemilerdir. En arkadan rakibe bombardıman yaparlar. Savaş sırasında tükendiğinde büyük kayıp vermeye başlar deniz filonuz.
Süratli Kürek Botu ve Balon Taşıyıcı : Bu gemiler ise Balon ve Gyrokopter'e benzer görev görürler.
  • Filika : Tıpkı kara savaşlarında aşçının orduya moral verdiği gibi deniz savaşlarında da filika deniz filonuza moral verir.



     Oyunda "Şehir Haritası", "Ada Haritası" ve "Dünya Haritası" olarak üç farklı harita mevcut. Şehir haritasında kendi binalarınızı görebilir ve yönetebilirsiniz Ada Haritasında şehrinizin bulunduğu  adadaki mevcut şehirlerinizi ve komşularınızı görebilirsiniz (her ada 16 şehir kapasiteli) ve Dünya haritasında ise uzak koordinatlara göz atabilir engin denizleri aşarak savaşmaya gidebilirsiniz. :) (her adanın belli bir koordinatı vardır. Koordinatları kullanarak gideceğiniz adaya kolayca ulaşabilirsiniz.)


     Üstteki resimde ada haritasından bir görünüm görüyorsunuz, gördüğünüz üzere bu adada bir ittifak savaşı yapılıyor, şehirlerin kenarındaki kırmızı bayraklı asker simgesi o şehrin işgal altında olduğunu göstermekte, (şehriniz işgal altındayken o şehre asker giriş çıkışı ve mal aktarımı yapamazsınız.) Duman tüten şehirlerde devam eden savaşın olduğunu anlıyoruz, ayrıca gemi ablukası ya da devam eden gemi savaşı olup olmadığı da Ada Haritasında görülmekte.


     Üstteki resimde gerçekleşen bir kara savaşını görüyoruz. Gördüğünüz üzere ekran yanlamasına ikiye bölünmüş üstte bir oyuncu altta diğer oyuncunun askerleri görülmekte. Daha önce de bahsettiğimiz gibi askerlerin belli mevkileri var örnek resmimize baktığımızda Buhar Devi ön safta savaşırken Tüfekçi hemen gerisinde. Topçu ve Mancınık ise en gerideki kutucukta. Kılıç Ustası askerleri ise kenarda yer alıyor.


     Evet bu makalemizde amacım sadece oyunu kısa ve öz şekilde tanıtmaktı. Savaş stratejisi ve oyunun ince detaylarına değinmeyeceğim çünkü zaten hali hazırda oyunun kendine ait (Türkçe) bir kılavuz mevcut. Oynanışı ve diğer detayları "Yardım" bölümünden öğrenebilirsiniz.

     Son olarak bir hatırlatma yapmakta fayda var ikariam'da Alpha'dan başlayıp Ypsilon serverine kadar 20 farklı server var ve bu server sayısı her 3-5 ayda bir artmakta. Her serverde sadece 1 hesap açabilirsiniz ve farklı farklı serverlerde aynı anda oynayabilirsiniz bunda bir sakınca yok fakat aynı serverde birden fazla hesap yönetirseniz oyundan süresiz olarak BAN'lanırsınız. Sadece aynı bağlantı üzerinden değil farklı bağlantılar üzerinden hesap yürütseniz bile fark edildiği anda BAN'lanırsınız. Çünkü hesaplar arasında karşılıksız (hibe şeklinde) maden aktarmak bile yasak. Yani hileyle ya da haksıız avantaj sağlayacak her hareket yasak. O yüzden oyunu oynarken multi hesap kullanmamaya, script dediğimiz oyunu kolaylaştıran ufak programlar kurmamaya dikkat gösteriniz.

     Makalemizde ipucu, savaş stratejisi gibi konulara yer vermedim belki ilerki günlerde stratejiler hakkında bir ek makale de yazabilirim. Ikariam hilesi, bugu, script önerisi gibi soruları cevaplandırmayacağımı peşin olarak belirteyim.

     Oyunu hemen oynamaya başlamak için http://tr.ikariam.gameforge.com/ adresinden kayıt olabilirsiniz. Hangi serveri seçeceğiniz size kalmış. Alpha, Beta gibi eski serverler daha az hareketli olduğu için yeni başlayan oyuncular için idealdir. Fakat daha hareketli ve etrafta yağmalanacak bol oyuncu olsun isterseniz son açılan serverlerde hesap oluşturmanızı tavsiye ederim.

Oyunu Android ve ios cihazlarınızda oynayabilme imkanınızda var. Bol yağmalı günler dilerim...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder