İlk önce POP3 nedir onu öğrenelim. Açılımı Post Office Protocol (Postane Protokolü) demektir. Bir mail istemci programına maillerinizi indirmek için mail sağlayıcınızın "POP3" özelliğini desteklemesi gerekir. Eğer desteklemiyorsa mail kutunuza sadece İnternet tarayıcınız üzerinden ulaşabilirsiniz. Şimdilerde hemen hemen tüm mail servisleri POP3 desteği sunuyor fakat hatırlıyorum bundan 8-10 yıl önce E-Posta adreslerinin bir çoğu POP3 desteği vermiyordu. Verenlerde bu özelliği paralı üyelik karşılığında sunuyordu. O yıllarda ek özelliklere sahip bir mail adresi edinmek için yıllık aidat ödemek gerekiyordu şimdi ise başta Gmail olmak üzere bir çok e-posta hizmet sağlayıcısı mevcut ve bize ücretsiz olarak gelişmiş özelliklere sahip e-posta hizmeti sunuyorlar. Üstelik o yıllarda mail kutunuz en fazla 20 MB gibi kısıtlı depolama alanları ile sınırlıydı. O zamanın şartları altında normal bir durum aslında fakat yinede geriye dönüp bakınca E-Mail hizmeti almak için para ödemek insanı tebessüm ettiriyor. :)
Hotmail ve Yahoo Mail bile son bir kaç yıla kadar POP3 desteği sunmuyordu. Ücretsiz ve geniş alana sahip mail adresi konusunda devrim yapan ise Google'un GMail hizmeti oldu. GMail sunduğu geniş depolama alanı, ücretsiz POP3 hizmeti ve getirdiği daha bir çok yeni özellik ile E-Mail sağlayıcısı olarak bir milat başlattı. Önceden 10-20 MB gibi oldukça kısıtlı depolama alanı sunan mail servisleri şimdi GB'larca alan sunuyor. Bir GMail hesabı bile bize 7-8 GB depolama alanı veriyor. Nereden nereye teknolojinin gelişmesi verilen mail hizmetlerine de yansıdı..
Evet ilk önce şu adresten adresten Thunderbird yazılımını indirip kuralım. Daha sonra ise adım adım mail hesabınızı Thunderbird'e tanımlayalım. Ben Gmail, Hotmail, Yahoo Mail, TTMail ve Mynet Mail adreslerimi sorunsuz tanımladım ve böylece Thunderbird üzerinden mail alıp gönderebiliyorum.
Açılan ekranda sol altta "Hesap İşlemleri"ne tıklayıp açılır menüden "Posta Hesabı Ekle" diyoruz.
"İsminiz" yazan satıra isim ve soy isminizi yazmalısınız ki mail gönderdiğinizde gönderen kısmında isminiz görünsün.
"E-posta adresi" satırına mail adresinizi yazıyorsunuz örneğin abc@google.com şeklinde.
"Parola" satırına ise mail adresinize girişte kullandığınız şifrenizi yazınız.
Daha sonra "İleri" butonuna tıklayıp sonraki adıma geçelim.
Biz sorun çıkmadığını varsayarak sonraki aşamadan devam edelim. Üstte kırmızı çerçeve içine aldığım satırda gördüğünüz gibi IMAP (uzak dizinler) ve POP3 (postalar bilgisayarınızda saklanacak) seçenekleri var. Makalemizin başında da anlattığım üzere POP3 protokolü ile gelen kutunuzdaki mailler bilgisayarınıza iniyor ve İnternet bağlantınızı kesmiş olsanız bile postalarınıza ulaşabiliyorsunuz. IMAP seçeneğinde ise postalarınızı bilgisayara indirmiyor, sadece sunucudan görüntüleyebiliyorsunuz. POP3 seçmeniz programın amacına daha uygun olacaktır, POP3 şıkkını seçtikten sonra "Bitti" butonuna tıklıyor mail hesabımızı Thunderbird'e senkronize etmiş oluyoruz.
Hesap Ayarları ekranında sol bölümde "Sunucu Ayarları" mevcut oradan çeşitli özelleştirmeler yapabilirsiniz. Örneğin yeni posta gelip gelmediğini Thunderbird kaç dakikada bir kontrol etsin ya da E-Posta hesabınız için harddiskte kaç MB bölüm ayırsın bunun gibi bir çok ince ayarı Hesap Ayarları ekranından halledebilirsiniz.
Kullandığım bir eklenti olan "MinimizeToTray" eklentisini kurmanızı tavsiye ediyorum çünkü Thunderbir'in orjinalinde bekleme modu yok, programı kapattığınızda toptan kapanıyor ve yeni mail geldiğinde haberdar olamıyorsunuz o yüzden bu eklentiyi kurmanız faydanıza olacaktır. Gerekli açıklamayı üstteki resimden okuyabilirsiniz.
Evet bilgisayarımın olmazsa olmazlarından Thunderbird mail istemci programını bilmeyenler için kısaca tanıtmaya çalıştım, daha bir çok detayı mevcut fakat program Türkçe olduğu için çabuk adapte olacağını sanıyorum. E-Posta hesabı ekleme konusunda problem yaşarsanız bloğumuz üzerinden yardım isteyebilirsiniz. Sonraki incelememizde görüşmek üzere hoça kalın...
harika bilgiler paylaştığın için teşekkür ederim, eline sağlık
YanıtlaSilRica ederim. Sloganımız bilgi paylaştıkça çoğalır. Makalelerimizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bloğumuzun ziyaretçi çekmesine yardımcı olursanız memnun olurum.
Sil